uzm. dt. gokcekayabay
Hamilelikte ağız bakımımı nasıl yapmalıyım?
Güncelleme tarihi: 20 Kas 2019

Hamilelik döneminden önce diş hekimimizden randevu alalım. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler konusunda detaylı bilgi edinmek, ağız hijyenini bozan durumları düzeltmek ve düzenli takipler, hem anne adayı hem de bebek için yararlı olacaktır.
Tedavi için en uygun zaman hangisi?
Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında bebeğin organ gelişiminin etkilenmemesi, annenin sağlığına bağlıdır. Son 3 aylık dönemde ise bebek oldukça büyümüştür, annenin koltukta oturması ve uzun süreli işlemlere dayanması zordur. Hamilelikte diş çekimi gibi kanamalı ve lokal anestezi gerektiren zorunlu işlemlerin, mümkün olduğu kadar 4, 5 ve 6. aylara ertelenmesi daha doğru bir yaklaşım olur. Bu dönemde kurşun önlük giydirilerek röntgen çekilebilir. Hekimin detaylı muayenesi ve kontrolü altında acil olmayan işlemler doğum sonrasına ertelenebilir.
Hamilelikte diş kaybetmek normal bir durum mudur?
Hamilelikte hormon dengesinin değişmesi ile birlikte diş etleri daha hassas, kızarık ve kanamaya meyillidir bu nedenle ağız bakımını aksatmamak gerekir. Diş eti kanaması nedeniyle anne diş fırçalamaktan kaçınır. Bu yapılan en büyük hatalardandır. Ayrıca hamilelikle ilişkili mide bulantıları da diş fırçalamayı anne açısından zor hale getirir. Böyle bir durumda ağzı su ile çalkalamak asitlik derecesini düşürür. Mide bulantısı geçtikten bir süre sonra mentollü diş macunları ile dişleri fırçalamak yerinde olacaktır. Fırçalama işleminden sonra tuzlu ılık su gargarası yapılabilir bu sayede diş etleri rahatlar. Piyasada bulunan ağız gargaralarının diş hekimine danışılmadan kullanılmaması önemlidir. Anne adayları ağız hijyenini ihmal etmediği sürece hamilelikte diş kaybı olması beklenmez.
Hamilelikte beslenmenin ağız sağlığına etkisi nedir?
Bir diğer sorun sık ve bol miktarda karbonhidrat tüketilmesidir. Bilindiği gibi çürük, ağızda her zaman bulunan bakterilerin karbonhidratı ayrıştırması sırasında ortaya çıkan asitlerin diş yapısını eritmesi ile oluşmaktadır. Karbonhidratın ağızda kalma süresi ve sıklığı çürük riskini artırmaktadır. Bu nedenle karbonhidrat tüketimini azaltmak, (özellikle dişlere yapışan şekerler, karamelize tatlılar, çikolata, hurma vb) dengeli beslenmek, C ve B12 vitamin destekleri almak ve kalsiyumdan zengin besinler tüketmek ağız sağlığını destekler. Günde en az 2 kere diş fırçalamak ve düzenli diş ipi kullanımı ile ağız bakımını aksatmamak en önemlisidir.
Özetle hamilelik sürecinde herhangi bir diş probleminin yaşanmaması için bu döneme girmeden önce diş hekimimizden randevu alarak gerekli bilgileri edinelim.
Sağlıklı ve mutlu gülüşler.